Література й журналістика: українсько-американський діалог

3 грудня в Києві відбулася культурологічна розмова про взаємодію літератури та журналістики. Гостями заходу були американські журналісти й письменники Джеффрі Браун і Елліот Акерман, українська радіоведуча й дитяча письменниця Леся Вороніна, ЛГБТ-автор та журналіст Юрій Ярема, журналіст, письменник і перекладач Іван Рябчій. Модерував захід Дмитро Дроздовський (головний редактор журналу «Всесвіт»).

Фото з заходу

Джеффрі Браун – автор поетичної збірки «Новини» (2015), яка базується на досвіді його роботи протягом чверті століття як кореспондента і продюсера «PBS News Hour», нічної програми новин на громадському телебаченні США. Зараз він працює провідним журналістом і головним кореспондентом із висвітлення мистецьких подій для цієї програми і веде «Art Beat», її блог, що стосується культури і мистецтва.

Елліот Акерман – автор нещодавно опублікованого роману «Зелене на синьому» (видавництво «Scribner», 2015) і роману «Темрява на перехресті», який невдовзі вийде в світ (видавництво «Knopf», 2017). Колишній стипендіат Білого дому, він часто друкує свої твори у виданнях «The New Yorker», «The Atlantic», «The New Republic», «The New York Times Magazine» та інших. П’ять разів брав участь у військових операціях в Ірані й Афганістані, має нагороди «Срібна зірка», «Бронзова зірка за доблесть» і «Пурпурове серце». Зараз живе у Стамбулі і пише про сирійську громадянську війну (його веб-сайт — www.elliotackerman.com).

Українсько-американський діалог

Учасники обговорення дійшли висновку про новий формат взаємодії між літературою та медіа у сучасному світі. Світлана Алексієвич, про яку також чимало було сказано, — приклад такого нового журналізму. Під час обговорення дискутували і з приводу творчості Ернеста Гемінґвея, який радив: «пишіть правдиво», «пишіть щодня», «коли письменник пише роман, він має створювати живих людей, а не літературних персонажів».

Розмова відбулася за підтримки Посольства США в Україні та America House у Києві.

Приємною несподіванкою стало те, що захід відвідала сучасна британська письменниця Лілі Хайд, авторка роману «Омріяний край».

Залишити відповідь