Олександр Коротко – лауреат Міжнародної міланської літературної премії за 2021 р.

5 березня в Мілані відбулася церемонія нагородження лауреатів Міжнародної міланської  літературної премії за 2021 р. Через пандемію офіційна церемонія двічі переносилася.

https://fb.watch/bA1FdFv_Ch/

Міжнародна міланська літературна премія — нагорода письменникам Італії й світу за визначені твори, написані італійською мовою, а також за переклади, здійснені європейськими мовами (англійською, французькою та ін.).

Український письменник Олександр Коротко вперше в історії премії здобув цю престижну міжнародну літературну нагороду. Премією було відзначено  англійський переклад книжки «Місячний хлопчик», що побачила світ у Лондоні в 2020 р. у видавництві «Europe Books» у перекладі Майкла Пурсґлава.

Олександр Коротко

Через війну письменник не зміг взяти участі в церемонії нагородження особисто, проте представниця української громади в Мілані пані Ірина Луць, яка опікується українською бібліотекою міста, звернулася до присутніх, виголосивши слово письменника на підтримку України у війні з Росією. Також на церемонії зачитали італійський переклад поезії О. Коротка, а голова журі премії Роберто Сарра висловився на підтримку України.

Gli occhi carbonizzati dalle lacrime

Versate dai nostri bambini e madri.

Sento il gemito della mia Terra

Per le ferite .

E dormono nell’abbraccio della notte

Le sorelle del tempo –

La morte non invitata

E la vita tremante.

Обвуглені очі від сліз
наших дітей, матерів.
Я чую стогін від ран
моєї Землі.
І сплять ув обіймах ночі
сестри часу її –
непрохана смерть
й полохливе життя.

“Зараз усі ми зазнаємо безпрецедентного насильства проти наших свобод, європейських та демократичних цінностей. Хочу також підкреслити, що російська агресія проти України почалася не минулого тижня, <…> ця війна проти українського народу, а також всіх інших малих країн триває вже понад 300 років.
Тепер ми твердо віримо, що тільки разом і солідарно зможемо перемогти це зло раз і назавжди.
Ми також хочемо заявити про свою справжню історію та культуру в Італії, рекламуючи фільми, літературу, переклади. Висвітлити справжній потенціал українського народу, який сприяє економічному та культурному розвитку Італії та Європи в цілому,” – сказано у виступі зі сцени в Мілані під час вручення премії.

Дмитро Дроздовський - головний редактор журналу «Всесвіт», науковий співробітник відділу західних і слов'янських літератур Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, заслужений працівник культури України. У журналі «Всесвіт» з 2006 року.

Залишити відповідь