Оригінал рукопису “Щедрика” представлено в Києві

21 грудня 2022 р. у Києві в Меморіальному будинку-музеї Миколи Лисенка  вперше було презентовано оригінал рукопису всесвітньо відомого «Щедрика», який створив Микола Леонтович. Захід організували Музей видатних діячів української культури спільно з Інститутом Леонтовича за підтримки Українського Фулбрайтівського Кола.

Варто зазначити, що Тіна Пересунько, координаторка мистецького заходу й, без перебільшення, його натхненниця, ще упродовж реалізації своєї науково-дослідницької роботи у США в рамках стипендії Фулбрайту здійснила ревізію численних матеріалів, пов’язаних із мандрами «Щедрика» у США та в інших країнах. Крім того, дослідниця фактично здійснила реконструкцію «переміщень» «Щедрика» на різних континентах: опрацьовано значний фактологічний матеріал, узагальнено корпус періодики, епістолярію, біографій тощо, які пов’язані з персоналіями капели О. Кошиця. Зібрані й упорядковані матеріали розкривають основні віхи в репрезентації «Щедрика» у США та в інших країнах, що також демонструє експозиція в музеї Миколи Лисенка.

Презентація колекцій і оригінального запису «Щедрика» 21 грудня тільки потвердила, як багато ми ще не знаємо про українську культуру 1920-х рр., зокрема в аспекті розвитку культурної дипломатії, й наскільки потужним був сформований тоді український культурний наратив.

Робота Т. Пересунько має значну актуальність сьогодні в умовах формування українського наративу опору рашизму.

 «Щедрик», безперечно, належить до важливих чинників культурної дипломатії України початку ХХ ст. й посвідчує, що Україна вже на той час мала свою міжнародну суб’єктність. «Мандрівка» «Щедрика» світом була формою евентуального утвердження української суб’єктності в міжнародному сприйнятті.

21 грудня Тіна Пересунько провела натхненну екскурсію, яка засвідчила обізнаність дослідниці з колосальним фактологічним матеріалом, що сьогодні оприявнює незнані сторінки формування української культурної ідентичної, зокрема засобами культурної дипломатії.

Доторкнутися до автентичного документа (бодай побачити його на стенді під склом), прочитати лист С. Петлюри від 21 березня 1922 р., адресований «Маестро», як називав О. Кошиця український політичний діяч, було особливою розкішшю в умовах нинішньої війни. Відзначення ювілею «Щедрика» у світі стало важливим чинником формування українського наративу в міжнародному вимірі, чинником утвердження українських сенсів, які протидіють експансії рашизму.

Виставка в музеї триватиме до 31 січня 2023 р.

Головний редактор журналу «Всесвіт» — к.філол.н. Дмитро Дроздовський

Світлини автора.

Дмитро Дроздовський - головний редактор журналу «Всесвіт», науковий співробітник відділу західних і слов'янських літератур Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, заслужений працівник культури України. У журналі «Всесвіт» з 2006 року.

Залишити відповідь