Людина «Всесвіту» — Дмитро Павличко

27 травня в Інституті філології КНУ імені Т. Шевченка відбулась презентація книги «Грім у січні» Дмитра Павличка.

Презентація книги «Грім у січні» Дмитра Павличка

«Це голос України в світі, голос зарубіжної літератури українською мовою; це той, хто в літературі та перекладах об’єднує пам’ять», — так представив присутнім колишнього головного редактора «Всесвіту» Дмитра Павличка модератор зустрічі Дмитро Дроздовський, нинішній головний редактор журналу «Всесвіт» і викладач Інституту філології.

Презентована книжка має обкладинку червоного кольору, з фрагментом картини «Іван Богун» Артура Орльовського. Саме така назва поеми Дмитра Павличка, яка також увійшла до видання. «Червоний колір – колір переможний. І 25 травня для України теж переможний день, коли Надія Савченко фізично з’єдналася з Україною», – підкреслив Дмитро Дроздовський.

Дмитро Павличко написав «Пісню про Надію» 30 серпня 2014 року. І вже тоді надіявся і бачив її повернення. Поет зачитав вірш для аудиторії:

Погляньте, хлопці, в небеса:
До нас летить Надія,
Ясна, як Господа сльоза,
Як України мрія!…

Слова Дмитра Павличка студенти та викладачі слухали із захватом. «Я хотів бути подібним до Франка. Але, звісно, починався як поет із Шевченка, знав половину «Кобзаря» напам’ять».

Наостанок Дмитро Павличко побажав аудиторії: «Кожен iз нас є частиною божественного єства, бо маєте український дух. Можете не вірити в Бога, але маєте читати Євангеліє. І маєте бути богами на своїй землі».

Залишити відповідь