Толерантність у культурі

6 червня в рамках фестивалю «Annafest» за сприяння Посольства Франції в Україні та Французького Інституту відбулась мистецька дискусія «Толерантність у культурі. Запозичене чи місцева традиція?».

Спікерами події стали письменник і перекладач Іван Рябчій, головний редактор журналу «Всесвіт» Дмитро Дроздовський, видавець Микола Кравченко, правозахисниця, директорка «Amnesty International Ukraine» Оксана Покальчук, головний куратор фестивалю «Annе de Kiev Fest» Федір Баландін, письменник Юрій Ярема, голова громадської організації «Ярославна» (м. Тулуза, Франція) Анрі Анрі.

Мистецька дискусія «Толерантність у культурі. Запозичене чи місцева традиція?»

Спіч Оксани Покальчук задав загальний тон дискусії. Чи не є “грантоїдством” боротьба за права будь-яких меншин? Чи толерантне суспільство до всіх форм неоднаковості? Чи доцільні прайди і чи є прайдом будь-яка форма нагадування про себе певної соціальної, етнічної, релігійної групи? На ці та інші питання шукали відповідь учасники зустрічі.

Дмитро Дроздовський наголосив на тому, що, «крім культурних продуктів, мусить бути імплементація толерантності на законодавчому рівні. Літературні та кінонаративи можуть спонукати аудиторію до осмислення проблеми, можуть готувати підґрунтя, можуть формувати критичну масу людей. Але далі це важливо імплементувати у правовому полі».

Крім того, головний редактор журналу «Всесвіт» зазначив, що пошук «Іншого» і визначення «Чужого» — іманентна риса людського мислення, для якого бінаризація світу на категорії «свій» і «чужий» постає дуже давньою. Людство завжди шукало «Іншого», якому протиставляло себе (чужинці, відьми, жінки, представники ЛГБТ та ін.).

Мистецька дискусія «Толерантність у культурі. Запозичене чи місцева традиція?»

Іван Рябчій, підсумовуючи розмову, висловив надію, що літературно-просвітницька діяльність письменників та видавців (і тут яскравим прикладом постає журналу «Всесвіт») стане дієвим механізмом просування української спільноти на шляху до європейських цінностей та абсолютної толерантності.

Залишити відповідь