Шановні друзі – читачі й партнери журналу «Всесвіт»!

В умовах повномасштабної війни кожна Ваша підтримка надзвичайно важлива для того, щоб журнал міг функціонувати. Разом ми долали різні труднощі, хоча нинішня війна – одна з найбільших катастроф, яка могла статися на наших теренах. Мусимо встояти і зберегти нашу ідентичність, а водночас і цивілізований світ, який сьогодні в обличчі України протистоїть рашистському агресору.

Надзвичайно приємно, що журнал «Всесвіт» підтримують і закордонні друзі. Надійшла підтримка від Мері Ґріффітс, тітоньки нашої британської авторки – поетки й літературознавиці Наомі Фойл (Naomi Foyle). Тепер бестселер Олександра Кульського “Стежина над безоднею”, який свого часу підтримав наш Патріарх журналу Олег Іванович Микитенко, став улюбленою книжкою українців, які нині – переселенці в Польщі. Надійшла підтримка для закупівлі сотень книжок для українців Польщі, за що ми вдячні. Ця унікальна книжка знайшла нових читачів.

Мері Ґріффітс (Mary Griffiths, до одруження – Річес) народилася в місті Ей, графство Саффолк, у 1937 році. Після смерті її батька, оператора радіозв’язку королівських ВПС, збитого над Францією в 1942 році, здобула освіту в англіканських черниць в абатстві Лалехем на Темзі, колишній резиденції графа Лукана та в «All Hallows» у Дітчінгемі, Норфолк. Шанувальниця книжок, незважаючи на недіагностовану дислексію, вона вивчала театральний дизайн у Центральній школі мистецтв і ремесел у Лондоні та отримала свою першу роботу в Wig Creations, перш ніж перейти на телебачення. У той час, коли жінкам не дозволяли брати іпотеки, вона підтримувала свого актора-чоловіка та двох синів, як головна гримерка йоркширського телебачення, гримуючи і Прем’єр-міністра Гаролда Вілсона, і письменницю та журналістку Жермен Грір. Достроково вийшовши на пенсію після передчасної смерті чоловіка, Мері повернулася до Норфолка, щоб дбати про старших родичів і зосередитися на своїй пристрасті до сімейної історії.

Активна учасниця англіканської церкви та постійна жертводавиця глобального міжнародного розвитку, Мері зараз мешкає в Йоркширі зі своїм молодшим сином, де вона грає в скребл і читає англосаксонські історичні книжки.

Щиро дякуємо шановним британським друзям за допомогу із закупівлею бестселера Олександра Кульського “Стежина над безоднею” для українців у Польщі.

Мері Ґріффітс (фото Наомі Фойл)

Дмитро Дроздовський - головний редактор журналу «Всесвіт», науковий співробітник відділу західних і слов'янських літератур Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, заслужений працівник культури України. У журналі «Всесвіт» з 2006 року.

Залишити відповідь