Заклик редакції “Всесвіту” до читачів

На відміну від масових комерційних видань, які живуть за рахунок реклами, журнали, подібні до нашого “Всесвіту”, ніде в світі не можуть бути прибутковими. Чому? Саме тому, що вони не належать до “масової культури”, до глянцевих видань рекламного типу, орієнтованих або на ситого буржуа, або на родичів “Еллочки-людожерки”.

Такі журнали, як “Всесвіт”, є виданнями інтелектуальними, якщо бажаєте – елітарними, а маскульт й інтелектуалізм – речі малосумісні: людина, посвячена у світ високої літератури, перебуває надто далеко від бульварного чтива. Як же тоді фінансово виживають такі видання? – спитаєте Ви.

А виживають у три способи: або за підтримки розумної й патріотичної держави – як у Польщі, Хорватії й –sic!- Росії, або з датків університетів і приватних фундацій, як у США, Канаді, Франції й Британії, або під егідою великих бізнесових корпорацій, як в Японії, Індії, Кореї…

Однак “Всесвіт” займає зовсім іншу позицію у цій класифікації, бо існує… сам по собі, а точніше винятково завдяки Вам, дорогі наші передплатники. Саме Ви і є гарантами нашої незалежності.

Минуле десятиріччя переконало нас, що будь-які звернення до державних інституцій про підтримку – річ невдячна й безперспективна. Повна байдужість влади до проблем найстарішого українського літературного часопису, єдиного в країні журналу світової літератури, який давно заслужив на статус національного, стала очевидною не лише для всесвітян, але й для всієї української культури.

Звернення й відкриті листи, яких ми чимало друкували у пресі чи на сайтах, проголосили в низці інтерв’ю чи позначили в телевізійних репортажах, не дали жодних результатів.

Усе це й спонукає редакцію закликати кожного з Вас, наших вірних побратимів-читачів, не дати занепасти улюбленому журналу, працівники якого ось уже 16 років роблять свою справу де-факто на самому ентузіазмі, аби лише далі мандрував океаном світової літератури корабель “Всесвіту”.

збільшення кола передплатників нам потрібне, як повітря, щоб надалі журнал був цікавіший, об’ємніший, модерніший, поліграфічно привабливіший

Спитаєте, що можна зробити? Єдиний спосіб, який ми бачимо – це збільшити передплату видання. Хай кожен читач спробує переконати бодай одного зі своїх друзів, родичів, колег по роботі передплатити “Всесвіт” до кінця року, або й на наступний рік. А якщо трапиться нагода – подаруйте передплату на журнал своїм друзям чи близьким на день народження, або іншу знаменну дату.

Оце і буде реальна допомога Вашому улюбленому виданню, бо збільшення кола передплатників нам потрібне, як повітря, щоб надалі журнал був цікавіший, об’ємніший, модерніший, поліграфічно привабливіший.

Ми вступаємо в Новий рік з новими надіями і планами. Ми змінили наших поліграфічних партнерів, щоб не ставалося прикрих затримок і технічних помилок, які вряди-годи зустрічалися раніше. Ми готуємо для Вас гроно блискучих творів сучасної іноземної літератури. Ми прагнемо щоб Ви завжди були задоволені Вашим побратимом-“Всесвітом”!

Залишити відповідь